Vandaag wordt wereldwijd extra aandacht besteed aan dementie en aan iedereen die daarmee te maken heeft. Graag wil ik op deze bijzondere dag de aandacht weer vestigen op het belang van een goede fysieke leefomgeving, zowel thuis als in een zorgwoonomgeving. Een leefomgeving die overzichtelijk is, die de nadruk vestigt op de belangrijke items en waar niet te veel ruis is.

Mensen vragen mij vaak wat ze moeten doen wanneer ze bijvoorbeeld een ouder met dementie willen helpen om zelfstandig te blijven wonen. Mijn antwoord is eigenlijk altijd “start met opruimen”,  haal kleedjes weg om struikelen te voorkomen. Ruim prullaria op of zet ze bij elkaar op een plank; meerdere spulletjes bij elkaar is minder onrustig dan wanneer er overal wat staat. Ruim ook de (keuken)kastjes op waar veel gebruik van gemaakt wordt. Zorg dat er niet teveel spullen op de wastafel in de badkamer staan.

Behalve opruimen kun je het huishouden ook anders organiseren door bijvoorbeeld de spullen per activiteit bij elkaar te zetten; zet alle spullen die voor het theedrinken worden gebruikt bij elkaar op een dienblad; de theepot, de theezakjes, de suikerpot en een paar theekopjes en lepeltjes.  En zo kun je in een kastje ook de spullen voor het broodeten bij elkaar zetten; het brood, een paar borden, bekers en bestek en het broodbeleg.

Wanneer je het huishouden zo gaat organiseren kunnen mensen met dementie de dagelijke activiteiten langer zelfstandig blijven uitvoeren.

 

Wil je meer informatie, ik help je graag!