Uit onderzoek is gebleken dat mensen zich gelukkiger en meer geborgen voelen wanneer ze omringd zijn door planten of door het uitzicht op groen. Meer blootstelling aan de natuur kan stressverlagend werken. Dit kan al bereikt worden door het hebben van zicht op groen, zoals kamerplanten, bomen en planten buiten het huis. Daarnaast kunnen planten, kruiden en bomen ook aangename herinneringen oproepen. Dit geldt ook voor mensen met dementie. Helaas gaan mensen met dementie die in een woonzorglocatie wonen erg weinig naar buiten. Daarom is het des te belangrijker dat er binnenshuis ook een soort natuurbeleving mogelijk is.

6 Tips voor een groener interieur in woonzorglocaties voor mensen met dementie

1. Meer kamerplanten: Zorg voor kamerplanten in de huiskamers en gangen. Plaats ze op vensterbanken of zet meerdere planten bij elkaar op een tafeltje in een hoek. Door de vensterbanken deels leeg te laten, krijgen bewoners meer zicht op de buitenwereld. Creëer hoeken met planten in de gangen of maak gebruik van hangplanten. Kies ook voor kruiden die geur afgeven wanneer ze worden aangeraakt en waarvan af en toe een blaadje kan worden gegeten.
2. Landschapschilderijen: Hang op landschapschilderijen of schilderijen van bloemen en dieren op. Uit onderzoek blijkt dat deze schilderijen een positief effect hebben.
3. De context moet kloppen: bij mensen met dementie is het belangrijk dat de context klopt, buiten is buiten en binnen is binnen. Vermijd bijvoorbeeld vogelgeluiden of andere natuurgeluiden binnen, maar je zou wel een soort serre kunnen creëren waar de bewoners ook buitenactiviteiten kunnen doen. Plaats verschillende planten en bomen in deze ruimte, samen met een tafel waar bewoners planten kunnen verpotten of andere tuinklusjes kunnen doen.
4. Dynamische prikkels: Zorg bij uitzicht naar buiten voor dynamische prikkels, zoals planten die bewegen bij een zacht briesje of bomen waarvan de bladeren ritselen.
5. Verschillende zitjes: Creëer zitjes bij ramen zodat bewoners kunnen genieten van het uitzicht maar ook van een warm zonnetje op hun gezicht.
6. Natuurlijke materialen en structuren: Maak gebruik van verschillende natuurlijke materialen en structuren bij de inrichting van de ruimte.