Een van de interieurtrends die in 2023 veel besproken werd en ook 2024 regelmatig langs komt is de interieurtrend Cluttercore. Cluttercore staat voor  een georganiseerde chaos en een gezellige drukke bedoening. Cluttercore betekent volle interieurs, interieurs waar alle ruimte is voor verzamelingen en andere decoratie. Het tegenovergestelde van minimalisme dus!

En zou deze nieuwe trend ook passen in een woonzorglocatie voor mensen met dementie? Bij uitstek daar denk ik!

Woonzorglocaties zijn in de meeste gevallen niet de meest inspirerende plekken om te wonen.  Hoewel er altijd veel prikkels zijn zoals lopende mensen, pratende mensen, apparatuur wat geluiden maakt, geluiden van serviesgoed enz. Dit zijn vaak prikkels waar mensen met dementie niet zoveel mee kunnen. Dus ondanks al die prikkels op een woning valt er voor bewoners niet zoveel te beleven. Mensen met dementie kunnen op verschillend reageren op een teveel aan  (zinloze) prikkels, of ze  reageren druk en onrustig om zo de prikkels te overstemmen of ze worden juist apathisch  om zo te vluchten voor de hoeveelheid prikkels.  Om te zorgen dat er prikkels zijn waar je blij van wordt moet je zinvolle prikkels aanbieden. De interieurtrend Cluttercore kan hier een rol in spelen wanneer je deze trend goed toepast.

Hieronder een aantal tips hoe je de trend  Cluttercore kunt toepassen

 

  1. Creëer gezellige hoekjes. Maak gebruik van kussens met dessins en kleuren. Leg er  zachte dekens neer, zet er ook een boekenkast met boeken met mooie illustraties en een vintage leeslamp neer.  Hierdoor krijg je een gezellige plek die uitnodigt om in boeken te bladeren, om te lezen of gewoon te genieten van de omgeving.
  2. Maak een wand met planken of zet er vitrine kast(en)  neer en zet hier verschillende verzamelingen in/op zoals boeken, foto’s en voorwerpen van vroeger.
  3. Maak een fotomuur: Maak gebruik van verschillende lijsten en vul ze met  kunstwerken en foto’s. Ook kun je er verschillende tegeltjes met spreuken tussen hangen
  4. Zet in bepaalde hoeken een overvloed van planten neer. Hang planten in  plantenhangers, zet ze op planken en vensterbanken en creëer groene hoekjes in de verschillende ruimtes
  5. Leg op verschillende plekken stapels (foto)boeken en tijdschriften neer.
  6. Maak gebruik van kleur:  Gebruik kleurrijke kussens, gordijnen, tafelkleden en accentstukken om een levendige  sfeer te creëren.