Mensen met dementie hebben significant meer licht nodig.
Een prettige fysieke omgeving verhoogt de kwaliteit van leven want een mens met dementie is afhankelijk van zijn omgeving. In een ongunstige omgeving zie je meer ziekteverschijnselen en in een gunstige omgeving zie je er minder. Ziekteverschijnselen worden nadelig beïnvloedt door stress en stress komt vaak vanuit de omgeving. Wanneer je de stressvolle omgeving verandert in een mindere stressvolle omgeving zie je ook het gedrag van bewoners ten positieve veranderen.
Het maken van een goed lichtplan en het kiezen voor de juiste armaturen zorgt er voor dat de persoon met dementie zich meer op zijn gemak voelt in zijn woonomgeving.
Goede verlichting in de woonomgeving is erg belangrijk want goede verlichting zorgt ervoor dat je een activiteit goed kunt uitvoeren: een boterham smeren, de krant of een tijdschrift lezen, een spelletje doen maar ook om de ander goed te kunnen zien, om dat lachje of dat knikje te zien. Verder moet goede verlichting ook bijdragen aan een huiselijke sfeer. Verlichting is ook belangrijk om je veilig te kunnen verplaatsen door de verschillende ruimtes, om goed te kunnen zien waar je loopt en waar je naar toe wilt lopen en om eventuele obstakels te vermijden. Maar goede verlichting helpt om je goed te voelen en om alert te blijven.
Een goed verlichtingsplan maken is vaak een hele puzzel maar hier zijn wat tips;
Een ruimte moet zo verlicht zijn dat er voldoende verlichting is voor oriëntatie en mobiliteit en voor het uitvoeren van activiteiten, dit is de basisverlichting. Basisverlichting is een combinatie tussen direct en indirecte verlichting. Bij een lichtplan wordt meestal gestart met de directe verlichting en vervolgens verder aangevuld met indirecte en/of sfeerverlichting
- Directe verlichting of taakverlichting zorgt ervoor dat er voldoende licht is voor activiteiten zoals eten, lezen of handwerken. Directe verlichting is meestal taakverlichting en wordt toegepast boven de eettafel (hanglampen), in de keuken (verlichting boven het werkblad en kookplaat) en in de zithoek (leeslamp).
- Indirecte verlichting zorgt ervoor dat een ruimte voldoende en egaal verlicht is, voor een goede oriëntatie en mobiliteit. Vaak wordt er na het toepassen van de directe verlichting gekeken waren nog toevoegingen moet komen om donkere hoeken in de ruimte te verlichten. Lampen die het licht naar boven verspreiden richting het plafond zorgen voor een indirecte verlichting, te denken valt aan uplighters, wandlampen maar ook schemerlampen kunnen bijdragen aan een goede basisverlichting. Juist door het gebruik van verschillende soorten lampen en de verschillende soort lichtsterkte creëer je een gezellige sfeer in de woonkamer.
- Zorg ervoor dat je bij de lampen de lichtbron niet ziet, dit werkt verblindend. Een lamp met een diepe/hoge kap is het beste. Spotjes staan vaak niet goed afgesteld, schijnen dan naar beneden en kunnen daardoor erg verblindend zijn.
- Hang bij een lange eettafel meerdere lampen boven de tafel zodat er geen “donkere” plekken op de tafel ontstaan.
Tot slot is het belangrijk dat er de mogelijkheid om het licht te kunnen dimmen zodat je kunt variëren in de hoeveelheid licht maar bedenk dat je een oudere persoon met dementie nooit veel plezier doet met een schemerige “gezellige” kamer en dat overdag de verlichting aanhouden geen kwestie van verspilling is.
Er valt nog zo vreselijk veel over verlichting in combinatie met materialen, kleuren te vertellen. Ik bespreek deze onderwerpen graag in een andere blog. Wil je graag op korte termijn advies over hoe je zorgt voor een goed lichtplan neem dan contact met me op. Ik help je graag!