Van mooie designstukken gaat mijn hart al sneller kloppen maar wanneer het dan ook nog een combinatie is van hulpmiddelen en design is word ik helemaal enthousiast .

Afgelopen maand ben ik op bezoek geweest bij de keramiekwerkplaats van Lies van Huet. De werkplaats is gevestigd op één van de mooiste plekken van Leeuwarden, namelijk in de Blokhuispoort. De Blokhuispoort  is een oude gevangenis waar nu de bibliotheek, bedrijfjes en verschillende cafés gevestigd zijn.  En dus ook de keramiekwerkplaats van Lies Huet. Lies heeft de afgelopen tijd een prachtig servies gemaakt voor mensen die door een CVA of anderszins trauma maar één hand kunnen gebruiken. Lies vertelde dat ze was benaderd door een echtgenoot wiens vrouw een beperkte handfunctie heeft. Hij was op zoek naar een bord dat mooi zou passen tussen het andere servies. Er zijn wel verschillende hulpmiddelen op de markt zoals de bordrand en het noppenbord. Deze zijn natuurlijk heel praktisch maar echt mooi zijn ze niet.

Er zijn wel verschillende hulpmiddelen op de markt. Deze zijn natuurlijk heel praktisch maar echt mooi zijn ze niet. Mooi is het servies van Lies wel

Mooi is het servies van Lies wel. Ze heeft een diep bord met een opstaande rand, een ontbijtbord met noppen en een gebaksbordje met noppen (klein formaat ontbijtbord) gemaakt en ze zijn in verschillende prachtige kleuren verkrijgbaar.

Over het diepe bord met opstaande rand ben ik erg enthousiast. Naar het gebruik van het noppenontbijtbord ben ik erg nieuwsgierig, of de noppen hoog genoeg zijn om het brood tegen te houden. Over het noppengebaksbordje ben ik een beetje sceptisch, meestal snij je je gebakje niet. Je eet gebak bijna altijd met een vorkje en volgens mij is een diep bordje (met een opstaande rand) misschien praktischer, dan schuift het gebakje niet zo gauw van je bord.  Toch is de gebruiker over alle drie borden erg enthousiast. Ik heb inmiddels het noppen-ontbijtbord en het diepe bord besteld om uit te laten proberen door cliënten met een beperkte handfunctie

 

 

 

 

 

 

 

Het leuke van dit project is dat er al verschillende zorginstellingen in Friesland belangstelling hebben getoond voor het servies en dat ze ook al een bestelling hebben geplaatst. Verder gaat Lies samen met de kinderrevalidatie het servies aanpassen voor kinderen, het servies zal dan uitgevoerd worden in verschillende vrolijke kleuren.

Lies levert ook aan particulieren, je kunt haar bereiken op www.lieskeramiek.nl