Hoewel er vanuit de wetenschappelijke hoek nog weinig bekend is over de bijdrage van kunst aan de gezondheid en het welbevinden van mensen met dementie kunnen we toch wel stellen dat omringd zijn door -en kijken naar mooie dingen een positieve invloed heeft op ieders welbevinden.

Wel zijn er onderzoeken die gekeken hebben naar de relatie tussen stress op het werk en kijken naar kunst. Uit die onderzoeken komt naar voren dat kijken naar kunst stress verlagend kan zijn.

Uit onderzoeken komt naar voren dat kijken naar kunst stress verlagend kan zijn.

Volgens mij geld dit niet alleen voor  kijken naar kunst maar ook voor  kijken naar mooie dingen in zijn algemeenheid. En mooie dingen kan van alles zijn;  het kan kunst zijn, gekocht van (lokale)kunstenaars. Het kunnen ook een verzameling schilderijtjes zijn van landschappen of bloemen, gevonden op rommelmarkten of meegenomen door de bewoners. Het hoeven niet per se realistische schilderijen zijn, ook abstracte schilderijen met mooie kleuren kunnen juist heel geschikt zijn. Maar het kunnen ook  nostalgisch kinderplaten of schoolplaten zijn. Ook wandkleden zijn heel geschikt om op te hangen in leefruimtes of gangen.

wandkleden zijn ook heel geschikt om op te hangen in leefruimtes of gangen

Andere dingen waar het fijn is om naar te kijken zijn natuurafbeeldingen en foto’s. Het is wel belangrijk dat de  afbeeldingen niet te veel details bevatten en dat de foto’s goed scherp zijn. Verder kun je natuurboeken, fotoboeken, prentenboeken, kunstboeken of tijdschriften met mooie foto’s op de  tafels leggen zodat mensen ze makkelijk kunnen pakken en bekijken.

Aandachtspunten

  • Hang de schilderijen/foto’s op verschillende (oog)hoogtes zodat mensen in een rolstoel ze ook goed kunnen bekijken.
  • Denk er over na op welke plekken je de bewoners bepaalde prikkels aan wilt bieden. Veel schilderijen of foto’s vlak naast de deur van het toilet is niet zo’n goed idee. De bewoners worden hier misschien zo door afgeleid zodat ze vergeten om naar het toilet te gaan.
  • Houd er rekening mee dat mensen het altijd prettig kunnen vinden om voorwerpen in de handen te hebben, op deze manier kunnen ze de afbeeldingen ook beter bekijken. Sta dit toe en hou er rekening mee dat sommige voorwerpen misschien stuk gaan of smoezelig worden en zorg voor reservevoorraad. Het heeft ook consequenties voor hoe je de foto’s bevestigd!
  • Hang niet overal iets neer, cluster schilderijen en platen op één muur. Dit geeft een rustiger beeld.
  • Houd rekening met het formaat van het schilderij. Mensen met dementie hadden vaak waarnemingsstoornissen of anderszins een visuele beperking  en hebben moeite om een groot schilderij in 1 keer te overzien, bij kleinere formaat schilderijen gaat dit beter
  • Mensen met dementie hebben ook moeite om meerdere prikkels tegelijk te verwerken. Wanneer een bewoner met dementie bijvoorbeeld in zijn rolstoel voort geduwd word is deze bewegingsprikkel misschien wel de enigste prikkel dat hij op dat moment kan verwerken en heeft daardoor geen oog meer voor zijn omgeving. Stop daarom bij een schilderij en geef de bewoner even de tijd om dit te bekijken, bespreek ook even wat er te zien valt.
  • Hang in de appartementen van de bewoners ophangsystemen op zodat de bewoner en/of familieleden hier makkelijk foto’s of schilderijen of andere dingen kunnen ophangen.

Op mijn Pinterest bord heb ik verschillende ideeën verzameld https://nl.pinterest.com/tjitskez/wonen-met-dementie/

Kom je er niet helemaal uit, wil je graag advies? Ik help je graag! Je kunt me bereiken op 06 23128403.