Ik heb vanmiddag interieuradvies gegeven op een dagbestedingslocatie voor mensen met dementie. Het zag er al prachtig uit, het was meer de puntjes op de i zetten; meer planten voor meer groen, een grotere tafel om in een kleine groep een spelletje te doen of een puzzel te maken. Ik heb geadviseerd om een dichte kast aan te schaffen om zo te voorkomen dat er overal spullen slingeren en dus een onrustige aanblik geeft.

We hebben het gehad over de gebruikte kleuren, op sommige plekken was het contrast iets te knallend. We hebben het sanitair bekeken en daar heb ik juist weer meer contrasten geadviseerd; een donkere wc bril, eventueel de beugels in een andere kleur, de spoelknop  contrasteren. In de keuken hebben we gekeken hoe door het neerzetten van een tafel en enkele stoelen de deelnemers gestimuleerd kunnen worden om mee te helpen. Ook heb ik ze de tip gegeven om tijdens het eten gebruik te maken van een tafelkleed of placemats om zo al die auditieve prikkels wat te dempen om daardoor een gesprekje tijdens de maaltijd mogelijk te maken.

Er is een grote hal die nu niet zo gezellig aan doet maar die wel mogelijkheden biedt voor bijvoorbeeld muziekactiviteiten; ik heb adviezen gegeven hoe ze deze ruimte geschikt kunnen maken voor deze activiteiten.

Nu nog het adviesverslag  schrijven met alle tips maar ook met de neurologische onderbouwing . Al die tips zijn er niet alleen voor  een mooi interieur maar ook, vooral om een omgeving te creëren waar mensen met dementie goed gedijen, waar ze gestimuleerd om actief te blijven en om de regie te houden. Daarna ga ik waarschijnlijk nog een presentatie houden voor het personeel om uit te leggen wat het verband is tussen een fijne woonomgeving en het welbevinden van mensen met dementie

Heb je ook een interieuradvies nodig voor een  woon- of dagbestedingslocatie voor mensen met dementie of een hersenletsel? Ik kom graag langs!
Ook voor het geven van een lezing over wonen en dementie kun je me uitnodigen