Afgelopen week heb ik mijn portfolio organisaties bijgewerkt met het interieurplan dat ik vlak voor de zomer heb gemaakt voor een verpleeghuis waar mensen wonen die al in een vergevorderd stadium van dementie zijn.

Ik heb meubelplan gemaakt voor de huiskamer. Verder heb ik de belevingsplekken actiever gemaakt; bij de visual van de winkel komt een sidetable waarop een ladekastje komt, mandjes en doosjes levensmiddelen. Mensen met een vergevorderd stadium van dementie vinden fijn om wat te rommelen; laatjes open en dicht, mandjes vullen en weer leeg maken, spulletjes oppakken en weer terugleggen. In de beleefhoek Winkel kunnen ze hier fijn hun gang gaan

Er was ook tv-hoek, bewoners zaten hier nauwelijks. Ik heb van de  tv-hoek  een snoezelruimte gemaakt. Door de gordijnen aan weerszijden dwars op de ruimte te hangen kun je de ruimte (deels) afsluiten en daardoor ook verduisteren. Op de tv kunnen natuurbeelden worden afgespeeld. Met de verschillende materialen kunnen de verschillende zintuigen gestimuleerd worden of kan er een sfeer gecreëerd worden waarin er lekker ontspannen kan worden.

Door de verschillende beleefhoeken zo in te richten valt er ook echt wat te beleven.

 

Bij het interieurplan heb ik een verslag gedaan waarin ik uitleg hoe en welke omgevingsfactoren invloed kunnen hebben op het welbevinden van de bewoners maar ook welke factoren het welbevinden kunnen verstoren en stress kunnen veroorzaken. Natuurlijk heb ik behalve het interieurplan ook tips gegeven hoe ze de woonomgeving sfeervoller en warmer kunnen maken.