In woonvoorzieningen voor mensen met dementie is het camoufleren van deuren  vaak een item. Bewoners hebben soms de neiging om naar buiten te willen terwijl dit vaak niet wenselijk of veilig is. Om de deuren aan de aandacht te onttrekken worden deuren vaak beplakt met visuals. Dat is natuurlijk een oplossing maar dat er ook andere oplossingen zijn zag ik afgelopen zomer in Potsdam.

Daar heb ik daar het prachtige paleis Sanssoucis (gebouwd in 1745-1747) bekeken. Ik was natuurlijk diep onder de indruk van alle praal en pracht en pas na verloop van tijd zag ik de deuren.

Geen wonder dat ik de deuren niet meteen zag want er waren zoveel andere dingen te zien maar de deuren waren ook zodanig versierd dat ze helemaal in het interieur op gingen. Toen ineens zag ik de link met de inrichting binnen de verpleeghuiszorg voor mensen met dementie; wat een prachtige manier om deuren te camoufleren!

 

Welke tips heb ik gehaald uit dit interieur van eeuwen terug, welke “trucjes” hebben ze toegepast?

  • Alle deuren zijn in dezelfde kleur als de wanden geverfd
  • De versieringen van de wanden lopen door in de deuren
  • De deuren vormen  1 geheel met het interieur
  • Er is zoveel zien en te beleven zodat de aandacht nauwelijks uitgaat naar de deuren

Wat kunnen we hier mee in het interieur van woonvoorziening voor mensen met dementie? Welke tips kunnen we gebruiken?

  • Zorg dat er wat te beleven valt; maak het interieur spannend, creëer beleefplekken, maak verschillende hoeken met zitjes, zorg voor decoratie die de bewoners met dementie aanspreekt
  • Verf de wanden in warme kleuren en verf bepaalde deuren ook mee.
  • Maak een lambrisering en trek deze lambrisering ook door  op de deur
  • De stoelen contrasteren goed met de wanden, ze vallen hierdoor goed op en nodigen uit tot gaan zitten

Natuurlijk is niet alles 1-op-1 toe te passen, zo zijn spiegels niet zo geschikt in het interieur voor mensen met dementie, door de vele decoratie kunnen mensen ook overprikkeld raken met alle gevolgen van dien. Er zijn ook deuren die juist wel op moeten vallen zoals de deur van de huiskamer, die van het toilet en de deur van de eigen kamer of appartement

Zo zie je maar weer; inspiratie is overal!

Hebt u vragen over de inrichting van uw woonvoorziening? Ik denk graag met u mee! U kunt mij bereiken op 06 23128403