Ideeën om de gangen en andere ruimtes in een verpleeghuis of woonvoorziening aantrekkelijker te maken

Vaak zie je in verpleeghuizen en in kleine woonvoorzieningen waar mensen met dementie wonen dat wanneer er sfeer in de gangen moet komen, er visuals op de wanden worden aangebracht. Dit gebeurt ook wanneer men bijvoorbeeld niet wil dat de bewoners de lift of een bepaalde deur gaan gebruiken. In bepaalde situaties kan dit een prima oplossing zijn. Maar vaak zijn er ook wel andere mogelijkheden om sfeer aan te brengen of om de bewoners op een dergelijke manier te prikkelen om zo de aandacht bij bijvoorbeeld de lift weg te houden.

Wandkleden

Je kunt ook sfeer aanbrengen door het toepassen van warme materialen zoals wandkleden gemaakt van macramé of van vilt. Het mooiste is natuurlijk wanneer de wandkleden aangeraakt mogen worden of wanneer er materialen in verwerkt zijn die juist uitnodigen tot aanraken en ontdekken. Op de foto helemaal rechts is een vilten wandkleed op een deur bevestigd. Hierdoor is de deur niet meer als zodanig te herkennen en ontstaat er niet een vervreemdende effect wanneer de deur geopend wordt.

 

 

Foto’s,

Je zou volgens een bepaald thema foto’s kunnen verzamelen, bv allemaal kinderfoto’s van ongeveer 60 jaar geleden. Waarschijnlijk hebben de bewoners nog wel kinderfoto’s van zichzelf of van hun kinderen, deze kun je er ook bij hangen

Of je legt een verzameling aan van nostalgisch schoolplaten of kinderplaten en je hangt hier 1 muur helemaal mee vol

Kunst met een grote K

Kunst heeft altijd een goede invloed op mensen en ik denk dat mensen met dementie hier geen uitzondering op vormen. Het kunnen verzameling zijn van schilderijtjes van landschappen of bloemen, gevonden op rommelmarkten of meegenomen door de bewoners. Het kan ook kunst zijn die gekocht is van een kunstenaar maar je zou ook een kunstenaar kunnen vragen om rechtstreeks op de wand een schilderij te maken. Een levensgroot “meisje met de parel” of een ander wandvullend portret lijkt mij niet zo´n goed idee, mensen zullen hier elke keer weer van schrikken, denkend dat er iemand staat.

Activiteitenborden

Je zou ook een wand kunnen vullen met activiteitenborden. Er zijn prachtige activiteitenborden te koop maar ze zijn ook goed zelf te maken.

 

Waar moet je op letten bij het aanbrengen van de schilderijen, wandkleden en/of activiteitenborden?

  • Denk er over na op welke plekken je de bewoners bepaalde prikkels wilt bieden. Schilderijen of foto’s vlak naast de deur van het toilet is niet zo’n goed idee. De bewoners worden hier misschien zo door afgeleid dat ze vergeten om naar het toilet te gaan.
  • Denk na over welke prikkels je de bewoners aan wilt gaan bieden; moeten het tactiele of visuele prikkels zijn of gaan ze actief aan de gang met de activiteitenborden. Of is er op een bepaalde plek alleen maar meer sfeer en kleur nodig
  • Wat wil je dat er met de spullen gebeurt; mogen de bewoners de wandkleden aanraken? Mogen ze de foto’s in de handen nemen en er mee gaan lopen? Dit heeft namelijk consequenties voor hoe je de foto’s bevestigd.
  • Hang niet overal iets neer, cluster de schilderijen en platen op een muur. Let er op hoe hoog je ze op hangt. Zorg ervoor dat zowel mensen in rolstoelen als de mensen die lopen het goed kunnen zien en kunnen aanraken

Bovenstaande ideeën zijn maar een greep van de vele mogelijkheden om de sfeer in de gangen te verhogen. Op mijn pinterestbord wanden/dementie heb ik nog meer ideeën verzameld en zal ik ook blijven aanvullen.

Wanneer je nog vragen hebt kun je me natuurlijk altijd bereiken op 06 23128403