woonscan voor zorglocaties

Een goed interieuradvies zorgt voor veel woonplezier: een woonscan

Een woonscan van de woonomgeving (huiskamer, gangen,eventueel andere verblijfsruimtes) + interieurtips

Ik bekijk de huiskamer, de gangen en eventueel andere verblijfsruimten in relatie tot het gedrag van de bewoners met dementie. Ik doe dit aan de hand van een checklist en ik maak ter plekke foto’s van de ruimtes (rekening houdend met de privacy van de bewoners). Verder heb ik een gesprek met de verzorgende om te horen hoe zij de ruimtes ervaren, wat goed is en wat minder. Als het mogelijk is voer ik ook een gesprek(je) met bewoners. Dit alles geeft inzicht in “gunstige” en “ongunstige” omgevingsfactoren die oorzaak kunnen zijn van bijvoorbeeld onrust en apathie

Op basis van de woonscan wordt een onderbouwd en praktisch advies geschreven hoe de leefomgeving te verbeteren is. Ik geef interieurideeën en tips voor het creëren van beleefplekken De verbeterpunten en tips worden met foto’s en afbeeldingen verduidelijkt.

De woonscan en de interieurideeën presenteer ik in een gesprek met een leidinggevende of anderszins betrokkene.  Dit gesprek vindt meestal 3 à 4 weken na de woonscan plaats. Na dit gesprek pas ik mijn verslag waar nodig is aan en stuur ik de woonscan en de interieurideeën in  een digitaal bestand op.

In dit gesprek maken we ook afspraken voor de implementatie en mijn verdere betrokkenheid.

Uitwerken interieuradvies

Ik maak a.d.h.v.  de woonscan een compleet interieurplan voor het opnieuw inrichten van de leefruimte(s). Kleurgebruik, meubels en de indeling worden op elkaar afgestemd.

Ik ga aan de slag met een sfeerimpressie, een advies voor een optimale indeling van de meubels, een kleuradvies voor de wanden en meubels en een verlichtingsplan. Ook maak ik een overzicht van eventueel nieuw aan te schaffen meubels (merk, model, kosten, leverancier) en een overzicht van de kleurnummers. Bij dit alles hou ik uiteraard rekening met ergonomie, werkomstandigheden en de voorwaarden nodig voor een optimale woonomgeving voor mensen met dementie.

Ik maak een uitgewerkt plan voor beleefplekken, ik zorg ervoor dat bewoners zich vrij en prettig kunnen bewegen op de gangen. Verdere wensen zijn natuurlijk altijd bespreekbaar

Implementatie interieuradvies

Daarbij is het ook mogelijk om de herinrichting van de leefruimtes door mij te laten coördineren. Jullie geven aan wat jullie precies van het advies willen aanschaffen en willen laten uitvoeren. Aan de hand daarvan ga ik voor jullie op pad om de juiste meubels en accessoires in te kopen en offertes aan te vragen. Ik zorg ervoor dat alles gerealiseerd wordt volgens het interieurontwerp.